a-nyaki-gerinc-degenerativ-betegsegeinekA gyógyítás történelmében, soha nem volt a jelenleginél fontosabb korszaka a gerinc megóvásának.

Manapság az átlagember gerince, rossz testtartás és a gyenge tartóizomzat miatt szinte minden esetben többé – kevésbé kimondhatjuk, hogy eldeformálódott. Alig látni az utcán sétálgató emberek között, olyan embert, aki helyesen tartja a törzsét, szépen és büszkén jár.

Ideje felismernünk és megértenünk az emberi gerinc fő alapelveit az EGYENSÚLY fontosságát a MOZGÁS-MIUNKA-PIHENÉS -ALVÁS tekintetében. Gerincünk testünk TARTÓPILLÉRE. Az izmaink aránytalan kinyúlása és rövidülése (helytelen testhelyzetek miatt) elhúzza, kimozdítja a csigolyáinkat a helyéről. Ez nem megfelelő gerincgörbületet okoz, aminek az a következménye, hogy a testünket helytelenül támasztja meg gerincünk, ami különféle testi fájdalmat okoznak emberek millióinak. Sajnos a testünk képes konzerválni a rossz testtartásunk és úgymond beleszokik, belerögzül abba, ami ideig óráig a fájdalmat eltűntetheti, de sok esetben felerősíti.

Ezek után, ha megpróbáljuk ezt a helytelen testtartást kijavítani, (új matracon fekvés, pilates vagy gerincórán való részvétel) sokszor fokozódó fájdalom a jutalmunk, míg újra nem rögzíti a testünk a megfelelő testtartást, gerincgörbületet.

Ilyenkor ne adjuk fel. Tudjuk, hogy a pilates gyakorlatok csak jót tehetnek ízületeiddel, gerinceddel, támasztó izomrendszereddel. Sőt, harmonikussá teszik, fejlesztik az egész tested, kijavítják esetleges rossz testtartásod, növelik fizikai erőnléted, felpezsdítik egész lényed.

Elég ha három hónapon keresztül heti két-három alkalommal gyakorolod a pilates gyakorlatokat és érezni fogod, hogy javul a testtartásod, izomfelépítésed látványosan szépül, hajlékonyabb és erősebb leszel. Sokan mondják, hogy automatikusan kihúzzák magukat, egyenesebben, büszkébben járnak, már pár pilates óra után.

Amit én ezeken kívül még nagyon szeretek, a pilates óra jótékony hatásai közül, hogy az általános közérzete javul azoknak a vendégeknek, akik rendszeresen járnak pilates órára.

Neked a vállad előre esik- e? Szokták neked mondani, hogy húzd ki magad? Vagy ha előrehajolsz, le tudod tenni a tenyered a földre???? Nyújtott ülésben, a hátad egyenesen tudod tartani megerőltetés nélkül? Fáj a hátad, valamely szakasza? Szoktad úgy érezni, hogy leszakad a vállad?

Ha ezek közül a kérdések közül valamelyikre is igen a válaszod, érdemes elmenned egy pilates órát kipróbálni.

Szép napot 🙂
Sz-D Katalin edző