pilates (2)

A pilates segít helyreállítani a testi egészséget, ami a boldogság egyik alapfeltétele.

Sokórás véleménycserét lehetne nyitni arról, hogy mi is a boldogság alapja, de abban talán sokunk egyetértene, hogy egészség nélkül nincs igazi boldogság.

Rohamosan változó világunk óriási próbatétel elé állít bennünket. Ugyan áldozunk–e ebben az intenzív és egyre növekvő versenyhelyzetben elég időt magunkra. Tény, hogy a fizikai fittséget vágyakozással, megvásárlással nem lehet megszerezni. Tenni kell érte. El kell menni az edzőterembe, tornázni kell, vagy ki kell menni a szabadba és futni kell stb. Régebben talán könnyebb volt egészséges maradni. Nem kellett ennyi odafigyelés. Az emberek főként a szabadban töltötték a munkaidejük és szabadidejük. Kapáltak, betakarították a terményt, félig fedett kovácsműhelyben dolgoztak, lovat patkoltak, halásztak, stb. Manapság alig töltünk kint a szabadban időt, nem szívunk így elég oxigént a tüdőnkbe, és ennek ára van. Nem mozgunk eleget, legtöbb időnk a számítógép előtt töltjük, terhelve a gerincünk a szemünk az idegrendszerünk. Ezért kénytelenek vagyunk egyre több időt szánni a fizikai fittségünk fenntartására, különben, elhízunk, elgyengülünk, megromlik egészségi állapotunk. A legtöbb ember kedve is elég rossz, mert nem élnek a hobbijuknak, nem azt csinálják, ami számukra energiát adna, hanem energiaromboló, kötelező munkát végeznek. Ennek az egészségük látja kárát. A szellemi feszűltséget pedig csak felhalmozott szellemi energiatöbblettel lehet enyhíteni. A hobbik és a különféle „játékok” pont erre jók. Fizikailag megújítják az életerőnket és felpezsdítik tudatunkat.

A pilates a testi és tudati felfrissülésed egyik lehetősége. Úgy gondolom, ha valahonnan elégedetten távozol, kipihented magad, kiengedtél kicsit, és így mész haza, vagy akár így mész a munkába, akkor ezt a körülötted levők érezni fogják, és ez oda vissza jó hatással lesz rátok. Érdemes pozitívnak, nyugodtnak, elégedettnek lenni, mert az többszörösen megtérül. Másnak is jót teszel, ha szépen tudsz hozzászólni és utána az a valaki is szépen fog neked visszaszólni. Megéri ugye? Ha ezeket az előnyöket nézed, már nem is olyan drága egy pilates óra, vagy nem is olyan nehéz elmenni munka előtt vagy után edzeni, kikapcsolódni csak egy órácskára.

A pilates egy felpezsdítő, sokféle gyakorlatból álló tudatos mozgásrendszer. Nem szükséges hozzá, költséges eszköz, elég egy kényelmes szabadidőruha és egy törölköző. Egyetlen szabály, hogy pontosan változatlan formában kell végrehajtani a gyakorlatokat, különben elmarad a vágyott eredmény. Saját magad kell tanítanod a gyakorlatok végrehajtása közben. Figyelemre, összpontosításra. Cserébe, a gyakorlatok felpezsdítik lelassult vérkeringésed, amely így hatékonyabban látja el feladatát és eltávolítja a felhalmozódott salakanyagot-izom,- anyagcsere,-és agyműködésed melléktermékeit. Kitisztul az agyad, a véred, az izületeid stb. Frissnek és üdének fogod érezni magad az óra után. Na lehet, hogy az első órák nehéznek fognak tűnni, de melyik az az új feladat, amely elsőre már teljes könnyedséggel megy. Érdemes szorgalmasan, állandó és változatlan elszántsággal gyakorolni. Saját tapasztalatból tudom, hogy hosszabb időt nem érdemes pihenni és kihagyni, mert nehezebb lesz újra belekezdeni az órák látogatásába. Jó hír, hogy ha már beépült a mozgás élvezete a szívedbe, lelkedbe, tudatodba és tudatalattidba már nem is akarsz órát kihagyni. Hisz tudod, csak jobb lesz neked a torna után.

Szeretném még megemlíteni a pilatesről, hogy gyakorlásával a tested hajlékony és ruganyos lesz, mint a macskáé és nem annyira izmos, mint egy súlyemelőé, vagy egy testépítőé. Szerencsére a mindennapokban inkább a rugalmas izmok fejlesztésében vagy érdekelt. Ráadásul az ízületeid is inkább annak örülnek, ha képes vagy gond nélkül bármerre fordítani azokat. Ha nem okoz gondot pl. előrehajlásnál a talaj elérése vagy törökülésben az egyenes hát megtartása erőfeszítés nélkül. A gerinced is azt szereti és fájdalommentességgel jutalmazza, ha kitudod a csigolyáid egyenként mozgatni. Ha gördülni tudsz rajtuk, mint egy hintaszék, és nem puffansz egy nagyot, hanem lassan tudsz csigolyáról csigolyára átgördülni rajtuk és minden csigolya magasságában hasizom megfeszítésével, meg is tudod, azt a hintaszék pozíciót tartani.

Szeretnéd kipróbálni, hogy neked, mennek–e ezek a gyakorlatok? Otthon is megteheted, de ha eljössz pilates órára, legalább találkozunk 🙂

Mosolygós szép napot 🙂

Sz-D Katalin