pilates1
A pilates sokoldalú hatása a testedre, lelkedre, tudatodra:

  A pilates megteremti a test, a tudat és a lélek tökéletes egységét. A pilates segítségével megtanulod, hogyan gyakorolj teljes ellenőrzést a tested és izmaid fölött, majd a gyakorlatok megfelelő ismétlésével, lépésről lépésre fokozatosan szert teszel egy nagyfokú koordinációja, ami a járásodon, tartásodon, mozdulataidon, sporttevékenységeid gyakorlása közben fog meglátszani. Ha hiszed, ha nem könnyebben fogod elsajátítani az egyéb sportmozgásokat, mert ura leszel a testednek.

  A pilates egyenletesen fejleszti ugyanis az egész tested izmait, kijavítja esetleges rossz testtartásod, növeli fizikai erőnléted, felpezsdíti vérkeringésed, emelkedetté teszi lelked.

  Gyermekkorunkban – kevés kivétellel –  élveztük a természetes és egészséges fizikai fejlődés előnyeit. Később viszont, ahogy múlik az idő, olyan testben találjuk magunkat, amely nem mindig hízeleg a hiúságunknak. Testünk megereszkedik – kivétel van – vállunk előregörnyed, itt-ott elkezd fájni. Izmaink petyhüdtek lesznek, életerőnk megcsappan. Ez nem más, mint hogy a napi rutin és az irodai tevékenységeink során elhanyagoljuk gerinc-, törzs-, kar- és lábizmaink egyenletes fejlesztését.

  Elég, ha három hónapon keresztül, csupán heti négy alkalommal pilates gyakorlatokat végzel, és tapasztalni fogod, hogy izomerőd lényegesen megnövekedik, ráadásul megnő mentális energiád és lelkierőd is.

   A pilates célkitűzése, hogy hajlékonyságra, természetes eleganciára tégy szert. Megfelelő kitartással az izmaid megerősödnek és túlzott testi kimerültség, vagy idegi megterhelés nélkül leszel képes a fárasztó kötelezettségek elvégzésére, távoli utak megtételére, hosszú sétákra, nagyobb futásokra, pedig nem is tettél a lábadba több 100 km-t!!!

  A pilates egyik legnagyobb eredménye, hogy tudatod tökéletes irányításával megszerzed a teljes kontrollt tested felett. Hány és hány magát edzettnek érző atléta vagy sportoló jön rá és hökken meg, hogy milyen kevés pilates gyakorlatot képes helyesen végrehajtani.

  A pilates másik döbbenetes hatása, hogy több ezer egyébként általában szunnyadó izomsejtedet ébreszti fel. Így több ezer inaktív agysejtedet éleszti újra. Így új területeket aktivizál és serkenti agyműködésed. Miközben gyakorlod a pilates elemeket, megnő az agy felé áramló oxigénnel feltöltött vér mennyisége, ami neked csodás felfrissülés érzését fogja kelteni óra után.

Testi nagytakarítás a vérkeringés segítségével

  A pilates gyakorlatok rábírják a szívedet, hogy erősen, egyenletesen pumpáljon, így a véráram több lerakódást, tud a testedből elszállítani. A gyakorlatok a tested összes izma felé irányítják a tiszta friss vért, különösen a hajszálerek felé, amelyeket ritkán frissítünk fel felnőttkor elérése után.

  A gyakorlatok többségét ülve, oldalfekvésben, hason fekvésben vagy térdelőtámaszban végezzük. Ez megóvja a szívedet a túlzott megerőltetéstől, és egyúttal óvja belső szerveid eredeti helyzetét, nem súlyosbítják esetleges rejtett szervi bajodat.

  A helyes mély légzés hatására normalizálódik pulzusszámod, ugyanakkor fejleszti tüdőkapacitásod. Életadó oxigénnel látja el a véráramod.

  A gyakorlatok rugalmas izmok elérésére vannak kifejlesztve, állandó erősítő és nyújtó hatású mozdulatok által.

  A gyakorlatokkal megfiatalodik gerincoszlopod, ami az egész csontrendszered váza. A rossz testtartás miatt gyakorlatilag a lakosság 95%-a szenved valamilyen mértékű gerincferdülésben. Szerencsére ez a probléma rendszeres pilates órán való részvétellel korrigálható, a jó testtartás elérhető.

  Az izületekről említenék még pár mondatot.

A pilates gyakorlatokkal sikerülhet az izületi fájdalmakat mérsékelni, mert az izületek megfelelő átmozgatásával, inspiráljuk az izületi tokot több izületi folyadék termelésére. Ez ápolja és táplálja a porcokat, csökkenti a súrlódás mértéket az ízületi felszínek között.

  Én körülbelül 6-7 éve foglalkozok pilates oktatással. Minden héten van minimum öt pilates órám. Az összes jólesik. Soha nem mondja a testem, köszönöm már nem kell egy kis erősítés vagy nyújtás, átmozgatás vagy valamilyen rotáló mozdulat. Javaslom mindenkinek, aki szeretné, hogy a teste friss és energikus legyen. Szeretném megemlíteni, azt is, hogy a pilates gyönyörűen formálja a testet. Nem engedi, hogy megereszkedjen a kötőszöveted. Fitten tart, formásít.

Szép napot:
Sz-D Katalin