Hogyan működik a pilates-légzés? Mely légzéstechnikákat alkalmazzák a pilatesben?

Joseph Pilates a mély és teljes légzésttámogatta, amelynél belégzéskor mindkét tüdőfél megtelik oxigénnel – amennyire lehet –, és kilégzésnél ugyanilyen módon kiürül. Ezen a módon a szervezet megszabadulhat azoktól a hulladékanyagoktól, amelyek az anyagcsere-folyamatok során keletkeznek.

Különféle pilates légzéstechnikák léteznek, amelyeknek különböző hatásuk van a szervezetre. Ide tartozik a hasi légzés, a hátlégzés, a medencei légzés és a mellkas-bordai légzés. A mély hasi légzés bár különösen alkalmas a lazításra, a pilates edzésnél mégsem ajánlott, mivel a hasizomfeszítéssel ütközne. A pilates edzésben a mellkas-bordai légzés a favorizált légzéstechnika a gyakorlatok támogatásához.

Minden pilates gyakorlatnak megvan a saját légzésmintája aszerint, hogy mely izmokat kell igénybe venni.

Néhány pilates gyakorlat elsősorban arról szól, hogy magát a légzést forszírozza, hogy ilyen módon megtapasztalhassuk annak energetizáló hatását. Más gyakorlatoknál a légzést a mozgások elősegítésére vagy megkönnyítésére alkalmazzák. Főleg kezdetben a következő szabály érvényes: egy pilates gyakorlat előkészítéséhez az orrunkon légzünk be, míg a gyakorlat végrehajtása közben enyhén nyitott szájjal kilégzünk.

 

Szeretnél órára jönni? Szeretettel várlak Kecskeméten, az Akadémia krt. 2. szám alatt található Családi Tornaközpontban!