szoptatas2

Az a különleges első óra, amiről keveset tudunk

Már most sokat köszönhetek Matyi fiamnak, pedig még meg sem született…Olyan sok szép és hasznos információhoz jutottam a szüléssel, születéssel kapcsolatosan, amiről talán soha nem tudok meg semmit, ha Ő nem fogan meg.

Néma Attiláné Ellához sodort el az élet, ahol azokat a sokat jelentő információkat megtudtam. Párat megosztok Veletek, de ha Ti is hasonló cipőben jártok és szülni készültök, feltétlenül keressétek fel és ismerkedjetek meg Vele és egészítsétek ki tudásotok szülésfelkészítő tanfolyamjain.

Amikor az egészséges újszülöttet azonnal a szülés után anyja mellkasára fektetik, tudtátok-e, hogy különleges éberségről tesz legalább 1 órán keresztül tanúbizonyságot.

Az anya finom érintésétől kísérve kúszni kezd a mellkason és megkeresve önállóan az édesanyja mellét szopni kezd. Kutatók megfigyelték, hogy az első szoptatás időzítése összefügg az újszülött egészségügyi állapotával: és a csecsemőhalandóság mértéke egyértelműen csökken, ha a kisbabák szophatnak életük első órájában.

Tudjátok-e miért olyan fontos még ezen kívül, hogy az élet első órájában kialakuljon anya és gyermeke között a bőrkontaktus és a szoptatás?
  • Az anyai testhőmérséklet megfelelő hőmérsékleten tartja az újszülött testét
  • A baba kisebb stresszt él át, születését követően és stabilizálódik a légzése
  • A baba elsőként az édesanyja baktériumflórájával kerül kapcsolatba. Ezek a baktériumok elfoglalják a baba emésztőrendszerét, bőrét, így nem engednek teret a jóval veszélyesebb idegen kórházi stb. kórokozóknak
  • A baba elsőként előtejet (kolosztrumot) vehet magához, ami megelőz számos betegséget és segíti a csecsemő immunrendszerének kifejlődését
  • Az anyának maga a szopás oxitocin kiáramlást okoz, és ez segíti a méhösszehúzódást
  • Az anya hihetetlen örömöt élhet át ezekben a pillanatokban

Ezeken kívül megtapasztalhatja az édesanya és az édesapa is, hogy gyermeke mennyire nyugodt és szeretet teljes. Nem sír ebben az órában, érdeklődő, szemét nagyra tárja. Ezután az óra után teljes megpihenés és alvás következik, amikor nehéz a babát szopásra ingerelni, ezért is fontos ez a bizonyos első óra.

Az első órában való szoptatás szoros összefüggésben van a későbbi szoptatás sikerére.

Tapasztald meg Te is ezt a csodát 🙂

Sz-D Kata edző