Kismama torna gyakorlatok

Loading…
 • Kulcsolt kézzel nyújtózás magastartásban

  Alapállásban emeljük magas tartásba karjaink és nyújtózzunk jólesően mellkas emeléssel hátra, miközben a karjaink próbáljuk a fülünk mögé húzni. Figyeljünk a derekunkra, és tartsuk egyenesen.

 • Terpeszben törzshajlítás előre

  Nyújtózkodás után zárjuk lábainkat csípőszéles terpeszbe és karjaink vezessük nagy karkörzéssel hátrafelé magunk mellé. Eközben gördüljünk lefelé csigolyáról csigolyára lassan fejbillentéssel indítva a talaj felé.

 • Lábujjhegyen állva vállöv lazítás mellkasnyitással (fitt kismamáknak)

  Kiindulóhelyzet alapállás. Innen hajlítjuk a térdünk és emeljük a karunk a fülünk mellé, azután kulcsoljuk. Lehet váltva emelgetni jobb, majd bal sarkunk. Ha szeretnénk egy kis kihívást, ezután mindkettő sarkunk emeljük meg. Ezt gyakorlatot sok másikkal szeretem kombinálni, hogy kellemes, ne pedig megterhelő legyen.

 • Felső háti szakasz gömbölyítése hajlított térddel

  Ezen gyakorlat során nyúlnak a hátizmaink, és az előrebillentett fejpozíciónak köszönhetően jólesően nyúlnak a nyakizmaink is. Gerincoszlopunkról lekerül a nyomás és nyújtózik, frissül.

 • Térhajlítás-nyújtás labdához támaszkodva

  Ezt a gyakorlatot alapállásból indítjuk, közben pedig nekitámaszkodunk kissé srégen a labdának. Ezután hajlítjuk, majd nyújtjuk a lábunk. Ez a gyakorlat átmozgatja a comb és farizmainkat. Eközben a labda pedig jól masszírozza gerincoszlopunk. Mivel labdához dőlve végezzük a gyakorlatot, nem az egész test súlya nehezedik izomzatunkra, ami megkönnyíti a feladat végrehajtását.

 • Labda összenyomás mellkas előtt

  Ezzel a feladattal a mellizmainkat erősítjük. Egyenes háttal ülve a labdán, kilégzésre nyomjuk össze a kezünkben lévő kislabdát, majd belégzésre lazítsuk el az izmaink. A mellizomzat erősítésével segíthetjük, hogy mellünk formájából ne veszítsen.

 • Mellkasnyitás oldalsó középtartásban

  A feladat jól átmozgatja, erősíti a lapocka körüli hátizmaink, ezzel egy időben, pedig jóérzéssel megnyújtja mellizmaink. A gyakorlat közben erősödnek a vállizmaink is.

 • Lapocka távolítás fejbillentéssel a talaj felé

  A gyakorlat során a felső háti szakaszt gömbölyítjük, nyitjuk lapockáink, miközben nyúlnak hát és nyakizmaink.

 • Kiinduló helyzet karemelés oldalsó középtartáshoz

  Helyezkedjünk el törökülésben. Hátunk tartsuk egyenesen, (ha nehezedre esik, tegyél egy karnyi vastag törölközőt ék alakban a popsid alá) karjainkat pedig alsó rézsútos mélytartásban. A szalagot tekerjük a kezünkre és tartsuk enyhén feszesen.

 • Törökülésben karemelés oldalsó középtartásba

  Popsink alatt áthúzott szalagot, húzzuk fel a vállunk magasságáig. Figyeljünk a könyökünkre, hogy ne lógjon.

 • Kiinduló helyzetevezés gyakorlathoz

  Üljünk egyenes ülésben, lábaink legyenek enyhén hajlítva. Helyezzük a szalagot a talpunk közepére, a szalagot pedig tartsuk enyhén feszesen.

 • Evezés szűken

  Húzzuk a szalagot karhajlítással mellkasunk irányába, majd engedjük vissza. Figyeljünk arra, hogy a felkart szorítsuk a mellkasunk oldalához.

 • Kiinduló helyzet bicepszerősítéshez

  Üljünk szőnyegen, steppadon, vagy softballon egyenes háttal, szorítsuk a felkarunk a törzsünkhöz, a szalagot pedig tartsuk feszesen.

 • Bicepszerősítés kalapácstartással

  Húzzuk a szalagot karhajlítással a felkarunkhoz, majd nyújtsuk kiinduló helyzetig. Ismételjük meg annyiszor, hogy három szériát tudjunk belőle csinálni.

 • Kiinduló helyzet oldalfekvésben lábemelés gyakorlathoz

  Helyezkedjünk el oldalfekvésben a talajon fekvő lábunk húzzuk fel a pocakunkig. A karunk lehet könyöklő pozícióba, de a gerincoszlopunk anatómiailag helyes tartásához jobban illeszkedik, ha ráfekszünk kényelmesen a kinyújtott karunkra. Csípőnkre figyeljünk, hogy tartsuk egyenesen, merőlegesen a talajra, mellkasunk húzzuk ki.

 • Oldalfekvésben lábemelés

  A gyakorlat során a kis-közép farizmunk dolgoztatjuk. Ezért figyeljünk arra, hogy a lábunk oldalsó éle emelkedjen a plafon irányába, és emelés közben lábunk maradjon egy síkban a testünkkel.

 • Kiinduló helyzet törzscsavaráshoz

  Emeljük fel karjaink oldalsó középtartásba. Törzsünk tartsuk egyenesen, a lábaink lehetnek a képen látható módon hajlítva vagy lehetnek nyújtva is.

 • Törzscsavarás gyakorlat

  A gerincoszlopunk forgatásával elsősorban a gerincoszlopunk mentén elhelyezkedő mély izmainkat nyújtjuk és erősítjük. Eközben bekapcsolódnak a munkába a rotációban résztvevő hasizmok is. A gyakorlat nyújtja a lábunk hátsó részén lévő izomzatot. A csavaró mozdulat eredménye a gerincoszlop megfiatalodása, mozgékonyságának javulása és a hátfájás elillanása lesz.

 • Kiinduló helyzet csípőlazításhoz

  Térdelőtámaszból emelkedjünk fel térdelőállásba és helyezzük az egyik lábunk magunk elé. Hátunk legyen egyenes, támaszkodjunk meg a combunkon.

 • Csípőlazítás gyakorlat

  A feladat végrehajtása során szeméremcsontunk közeledjen a talajhoz, miközben figyeljünk a törzstartásunkra, illetve arra, hogy az elől lévő térdünk a bokánk felett helyezkedjen el. Így érhetünk csak el stabil tartást. Kilégzésre eresszük le a csípőnk a talaj felé, belégzésre emelkedjünk kiinduló helyzetbe.

 • Csípő és törzsizom nyújtó gyakorlat

  A gyakorlat jóérzéssel nyújtja a mell, has és hátizomzaton kívül még a csípőizomzatunkat is. Lélegezzünk mélyen be és ki ebben a nyújtott testhelyzetben.

 • Teknősbékatartás

  Amikor csak meg akarunk pihenni tornázás közben, nyissuk szélesre a combunk üljünk a sarkunkra és engedjük a csípőnk közeledni a talajhoz. Helyezzük le a homlokunk a talajra, vagy ha jólesik fordítsuk el a fejünket és úgy pihenjünk. Közben lélegezzünk be és ki jó hosszan.

Top