Joseph Pilates a pilates atyja, módszerét 1880-1967 között dolgozta ki. Gyermekkorában angolkorban és asztmában szenvedett, ezért legfőbb vágya a gyógyulás volt. Ennek az erőnek köszönhetően tanulmányozta a legkülönfélébb mozgástechnikákat, hogy erősítse legyöngült testét.

Távol-keleti módszerek, mint jóga és a tajcsi, valamint a nyugati gimnasztika, a szertorna, balett és más sportágak egyaránt segítettek általános állapotának javításában. Ezen sportágak gyakorlása közben lassan kidolgozta teljesen egyéni edzésmódszerét. Elgondolásának célja az volt, hogy szelleme vegye át az ellenőrzést a teste fölött.

Joseph Pilatest az első világháború kitörésekor Angliába integrálták, ahol nemsokára együtt edzett rabtársaival. Kiváló általános állapotának köszönhetően az 1918-as világméretű infulenza járványt sértetlenül átvészelte. A háború vége felé egy kórházban segítkezett, ahol továbbfejlesztette mozgástechnikáját: járóképtelen betegeinél olyan ágyakat alkalmazott edzőgépként, amelyet kissé átalakított és kiegészítő rugózattal és kötelekkel „szerelt fel”. Az orvosok megállapították, hogy a betegeik az addig megszokottnál gyorsabban gyógyultak. A speciális Pilates-gépek, amelyekkel ma is végzik az edzést az akkori betegágyak továbbfejlesztett változata.

Jelenleg a pilates gyakorlatok két nagy csoportba sorolható, a fentiekben említett Pilates-gépekkel végzett gyakorlatok, amelyeket személyedzés, illetve kiscsoportos edzés keretében lehet végezni, illetve a matracos gyakorlatok, amiket ki lehet egészíteni pilates eszközök pl. pilates henger, gyűrű, labda használatával. Ezeket a gyakorlatokat lehet kis-nagycsoportos és személyedzés keretében is végezni.

Joseph Pilatesnek az volt a célja, hogy ura legyen a testének és így boldog életet élhessen. (A régi rómaiak is tudták hogy ép testben ép lélek lakozik.) ÉS MI? Ki ne akarna még idős korban is fiatalos és boldog lenni és elérni azt, hogy talán még húsz évig olyan erőben legyen, mint 40 évesen és hogy egészségben, és boldogan öregedjen meg. Egy kiegyensúlyozott, edzett test ellenállóbb a hétköznapi élet fizikai és a pszichikai megterheléseivel szemben és könnyebb életet tesz lehetővé mindenki számára.

A pilates módszernek az a célja, hogy testi stabilitást alakítson ki, mely minden mozgás alapja. A pilates tréninggel fokozható az izmok nyújthatósága és ízületi mozgékonysága. Ennek következtében hatékonyabban végezhetők a hétköznapi mozdulatok és kritikus helyzetekben, például egy esésnél, a test rugalmasabban reagál, ezért csökken a sérülésveszély.

A pilates tréningnek köszönhetően az egész testben nő az izomerő. Az izmok erősebbé, rugalmasabbá és kitartóbbá válnak.

A tudatos és intenzív Pilates légzés és az egész testet megdolgoztató hajlékony mozdulatok révén optimalizálódik a szívtevékenység és a keringés és ezáltal nő a szív és a tüdő teljesítőképessége.

A következő cikkben, amit itt olvashattok a pilates további jótékony hatásait írom le, amit élvezhetünk pszichológia és testi síkon is.

További kellemes olvasást:
Sz-D Katalin