pregnant-214522_640_1

Az anyaméh az élet első iskolája

Amit tehát a magzat az anyaméhben átél, egyúttal tanulási folyamat

A születendő gyermek első környezte az anyaméh. Az édesanya és a magzata között az első pillanattól kezdve kapcsolat van fizikai, biológiai, lélektani. Az anya belső világának minden rezdülése érinti a baba testét és lelkét. De elérik a babát a tágabb világ rezdülései, történései, hangjai is. A legújabb kutatások bebizonyítják, hogy az anya viselkedése meghatározó a baba fejlődésére, a születése utáni személyiségére, kapcsolataira, mozgáskultúrájára. Amit tehát a magzat az anyaméhben átél, egyúttal tanulási folyamat. Ez azt jelenti, hogy már a terhesség ideje alatt tudatosan foglalkoznunk kell magunkkal, figyelni kell érzéseinkre, párkapcsolatunk minőségére, figyelnünk kell egészségünkre, óvni kell azt és ehhez a táplálkozáson kívül a mozgással is hozzájárulhatunk.

A kismamatorna és egyéb sport hatása a magzat fejlődésére:

A Linda E. May sportfiziológus és -anatómus által vezetett kutatásban 61 kismama vett részt. A kutatás során négy alkalommal vizsgálták a magzat, majd a születés után a csecsemő szívműködését. A vizsgálatban részt vevő nők intenzív sétálással vagy futással tartották magukat formában a terhesség alatt, és néhányan még konditerembe is jártak, vagy jógáztak. A szívműködés szabályozásáért felelős rendszer működése a rendszeres testmozgás hatására javult, mind a mamáknál mind a babáknál. A jobb szívműködés azt jelenti, hogy a szív- és érrendszer egészséges, ami egyben jobb általános egészségi állapotot is jelent.

Ezenkívül a torna, a futás és az intenzív séta és joga hatására felpezsdült vérkeringés az anyában, ami növelte a köldökzsinóron átáramló oxigén mennyiségét, ami a baba minden sejtjére jó hatással volt. 

További kutatások igazolják, hogy a kismamatorna hatására a babának rendszeresen alkalmazkodni kell a megváltozott testhelyzetekhez, (térdelőtámasz, oldalfekvés, törökülés, ringatózás, tánc, stb.) ami a babák idegrendszerét edzi, amely később pozitívan hat az idegrendszerük állapotára. Ami azt jelentheti, hogy a baba pulzusa, légzése, megfelelően fog alakulni, vérnyomása normál lesz, kevesebbet fog sírni, jobban fog aludni és még az emésztése és kiválasztása is jobban fog működni. Lelkileg pedig kiegyensúlyozottabb lesz kisbaba és kamaszkorában is.

A kismamatorna során végrehajtott sokféle testhelyzet a babákat folyamatok testkontrollra kényszeríti, ami a tapasztalatok alapján a gyermekek jobb koordinációs készségét hozza magával, születés után. Ez azt jelenti, hogy a gyermek mozgásfejlődése csecsemő korától, késő gyermekkoráig, zökkenő mentesebben, történhet, mint azoknál a babáknál, ahol az anyuka semmit nem sportolt a várandóság ideje alatt.

A zenehallgatás a magzatban nemcsak kellemes érzést válthat ki, hanem fejlesztő hatást is gyakorol rá, sőt segíti az intelligenciája fokozásában. Mivel a zene a fülben található egyensúlyért felelős szervre is hat, a legjobban akkor fokozhatjuk a hatást, ha zenehallgatás közben valamelyest mozgunk, ringatózunk vagy éppen táncolunk. A kismama torna így pont ezt a jótékony hatást eredményezi.

A cikk elejére, ha visszautalok, nekem mindezekből a legfontosabb, hogy babánk a pocakunkban, tanulási folyamaton vesz részt, így már magzati kortól, taníthatjuk apróságainkat a sport szeretetére, ami a későbbi hosszú távú egészségének egyik vaskos alappillére.

Mosolygós szép napot 🙂

Sz-D Katalin